Siirry suoraan sisältöön
Etusivu / Blogi / Tuotteen tarina / Kuvasta tuotteeksi

Kuvasta tuotteeksi

  • tehnyt

Eipä arvannut kuvan tuntematon piirtäjä vuonna 1851, että tämä ihana leguaani joskus päätyisi tamperelaisen osuuskunnan työpöydälle ihasteltavaksi. Ja että siitä alkaisi syntyä jotain ihan uutta. Kuva on mielestämme niin upea, että se ansaitsee hieman päivitystä ja aivan uuden käyttökohteen. Ja näin homma eteni.

”The Illustrated London Reading Books … Third edition, with additions and corrections”

Kuva löytyi British Libraryn kuva-arkistoista, jonne se oli skannattu. Sekä alkuperäisestä piirustustekniikasta että skannauksesta johtuen kuva oli hivenen ”sotkuinen” joten tarvittiin melkoisesti kuvankäsittelyä ennen kuin siitä saatiin käyttökelpoinen versio silkkipainoa varten. Tai ei oikeastaan vielä painoa varten, ensin on muutama työvaihe.

Leguaani kuvankäsittelyn ensimmäisessä vaiheessa

Kun kuva on saatu haluttuun muotoon, se tulostetaan muovikalvolle. Ja sen jälkeen seuraa jännittävä vaihe – valottaminen. Muovikalvo asetetaan valotuspöydälle ja valoherkällä emulsiolla käsitelty ”silkki” kalvon päälle. Tämä tapahtuu pimennetyssä tilassa ihanassa punavalohämärässä. Ja sitten valotetaan. Valotuspöydässä on ultaviolettivaloa tuottavia polttimoita, ja juuri tuohon uv-valoon emulsio reagoi. Valotus toki onnistuu vaikka ulkona auringossa, mutta tarvittava aika kasvaa sekunneista tunneiksi.

Valotuksen jälkeen ”silkki” avataan voimakkaalla vesisuihkulla ja toivotaan samalla että valotusaika on osunut kohdilleen ja silkki aukeaa halutulla tavalla. Tässä työvaiheessa on hivenen samaa magiaa kuin filminegatiiveista valokuvia valotettaessa. Kuva ilmestyy silkille tai valokuvapaperiin taianomaisesti. Tämä on joka kerralla yhtä ihastuttava ja jännittävä työvaihe. Ja samaa mystisyyttä liittyy myös punavalossa työskentelyyn, on pimeää ja valoa yhtäaikaa. Kun avaaminen on tehty, silkki laitetaan kuivumaan ja odottamaan seuraavia työvaiheita.

Punaisen valon tunnelma on melkein kuin työskentelisi takkatulen loimotuksessa. Pehmeää ja hämärää.

Kun silkki on kuivunut, se asetetaan karuselliin ja kohdistetaan painoalustalle oikeaan asemointiin. Tässä vaiheessa varmistetaan se, että kuva asettuu painettaessa haluttuun kohtaan. Eli sopivaan korkoon (esim- t-paidan kaulukseen nähden) ja useimmiten kuva halutaan keskelle painettavaa tekstiiliä. Mutta ei toki aina, esimerkiksi vaikkapa rintakuvat, jotka asemoidaan keskilinjasta hieman sivuun. Oma pohdintansa on myös hihaprinttien asemoinnissa.

Silloin kun tehdään moniväristä kuvaa, on jokaista väriä varten tehty oma silkkinsä, jonka avulla kukin väri saadaan oikeaan kohtaan kuvaan. Työmäärä siis lisääntyy jo valmisteluvaiheessa ja tämän vuoksi monivärityöt ovat myös hinnaltaan yksivärisiä kalliimpia.

Kaikki tämä tehdään asiakkaan toiveiden mukaisesti käsityönä ja jokaisen tuotteen kohdalla erikseen, jotta päästään haluttuun lopputulokseen. Mutta tässä tehdään leikatulle mutta ompelemattomalle tekstiilille kuvaa. Siitä syntyy aikanaan jotain kivaa osuuskunnan verkkokauppaan.

Leguaani siirtyy tekstiiliin

Nyt silkki on siis asemoitu, painettava tuote aseteltu oikein suhteessa silkkiin, joten on kuva valmis painotyötä varten. Painettaessa väri kirjaimellisesti painetaan raakeliksi sanotun välineen avulla ohuiden lankojen lomitse. Väriä lisätään niin monta kertaa, että painojälki on hyvä. Sen jälkeen tuote laitetaan uuniin, jossa väri kiinnittyy tekstiiliin. Tämä jälkeen se on valmis käyttöön. Moniväritöissä kukin väri välikuivataan ennen seuraavan värin painamista eli tässäkin kohtaa on yksi tai useampi työvaihe lisää.

Tästä eteenpäin leguaanit ovat ompelimossa työstettävinä uudeksi tuotteeksi.

Kun silkkipaino on saanut osuutensa valmiiksi, on vuorossa ompelimo. Ompelimossa mekot valmistetaan yhden ompelijan tekemänä. Sarjat ovat pieniä, jotta pystymme valmistamaan ne itse pienessä ompelimossamme.

Valmis mekko on tietenkin vielä kuvattava verkkokauppaa ja markkinointia varten. Tällä kertaa valitsimme kuvauspaikaksi upean Kuivaamon ympäristön Tampereen Hiedanrannassa. Seinien hienot taidemaalaukset tuovat kuviin upeaa fiilistä, eikö totta?

Iguana – taskumekon löydät osma-shopista.

Tervetuloa ostoksille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.