Siirry suoraan sisältöön
Etusivu / Blogi / Osuuskunta on yritys / Pispalan valtatie 26

Pispalan valtatie 26

  • tehnyt

”Kaikki, mitä

minussa tapahtuu, tapahtuu Pispalassa.”

Lauri Viita

Kuva:

Siinähän se seisoo. Meidän talo. Tai siis ei meidän ikioma, mutta omaksi mielletty. Osuuskunta Väenvoiman ja Osman nykyinen koti. Milloin tämä kuva on otettu ei ole tiedossa, mutta tovin aikaa on jo ehtinyt kulua. Pispalan valtatien varsi on melkoisesti muuttunut noista päivistä. Ja vielä enemmän se on muuttunut niistä ensimmäisistä askelista ja kavion jäljistä kun joskus 1500-luvulla on matkaa tehty Näsijärven ja Pyhäjärven välistä kannasta pitkin kohden Turkua tai Hämeenlinnaa. Aikoinaan Kuninkaantienä tunnettu, myöhemmin Kyröskoskentieksi muuttunut kulkureitti on yksi vanhimmista sisämaan ja Pohjanlahden rannikon välisistä teistä.

Tielinja on pysynyt kuta kuinkin samanlaisena kaikki nämä sadat vuodet, joskin katua on levennetty ja tukivalleja rakennettu autoliikennettä varten. Virallisesti kadun nimi muutettiin Pispalan valtatieksi vuonna 1945, kahdeksan vuotta sen jälkeen kun Pispala yhdistettiin Tampereeseen. Tämä liitoshan tapahtui pispalalaisten vastustuksesta huolimatta, eikä Tampereen kaupunki pispalalaisia innokkaasti ollut myöskään vastaanottamassa. Päätöksen teki Valtioneuvosto eikä siihen ollut sen enempää sanomista paikallisilla.

Kuva: Jatta Oksanen / Osuuskunta Väenvoima

Vanha raja-aita, joka erotti Tampereen ja Pohjois-Pirkkalaan kuuluneen Pispalan, lienee alunperin ollut puurakenteinen ja se rakennettiin ensimmäisen kerran jo 1600-luvulla. Vuosina 1905-1910 välisenä aikana se vahvistettiin isoilla pultereilla ja osia tästä kiviaidasta löytyy edelleen harjulta Näsijärven ja Pyhäjärven välillä. Kulkuväylällä sijainnut rajaportti poistui käytöstä jo 1800-luvulla, mutta nimensä se jätti nykyiseen Pispalaan. Kukapa tamperelainen ei olisi kuullut Rajaportin saunasta.

”Ikkunalla oli se kuuluisa Rouhennon posliininen porsas.” 

Mutta palataanpa saunalta takaisin Ala-Pispalan suuntaan. Nykyisessä Pispalan valtatie 26:ssa sijaitsee kolmen rakennuksen ja pihan muodostama 1900-luvun alkupuolelle tyypillinen tiivis pihapiiri. Kivinen talousrakennus on nähnyt vuosien aikana monenmoista tekijää ja toimintaa. Aivan tarkkaan ei taida kukaan tietää milloin talo on rakennettu ja mitä tarkoitusta varten. Mutta se tiedetään, että siinä on sijainnut Rouhennon lihakauppa. Ja vieläkin joitain asioita on rakennuksessa näistä ajoista muistuttamassa.

Rouhennon lihakaupan mainitsee myös Pispalalainen lehden numerossa 1/2012 Jukka Sirén. Mutta millainen lienee ollut se kuuluisa ikkunalla ollut posliinipossu, joka on jäänyt kirjoittajan mieleen?

Tahdotko mut tosiaan (Popeda)

Kun tullaan hieman lähemmäksi tätä päivää, muisteloihin liittyy Pispalan musiikkiyhdistys. Yhdistyshän on perustettu vuonna 1999. ja vuodesta 2001 se on järjestänyt vuosittain ilmaistapahtuma Pispala Folkin Tahmelan rannassa. Jatkumo katkesi valitettavasti koronarajoituksiin, mutta toivottavasti ensi vuonna päästään taas folkkaamaan.

Tamperelaisen rokkimusan kannalta talo on ollut melkoisen merkittävä. Pispalan musiikkiyhdistys vuokrasi tilan alunperin studiota ja PA-kamojen säilyttämistä varten. Mutta myöhemmissä vaiheissa talo toimi ”(…) (…)  ainakin Yön, Popedan, Even ynnä muiden sekä kitaristi/basisti Markku Petanderin studiona. Siellä on myös äänitetty ja videoitu suomalaista rockhistoriaa, esimerkiksi biisi Tahdotko mut tosiaan (Popeda). Kämpällä ovat käyneet treenaamassa muun muassa Costello Hautamäki, Pate Mustajärvi, Pauli Hanhiniemi, Mikko Alatalo, Heikki Salo, Miljoonasade ja Pelle Miljoona.

Musiikkiyhdisyksen lähdettyä talosta, loppuvat jäljet siitä keitä talossa tässä vuosien aikaan on toiminut. Tarinan mukaan talo olisi ollut joidenkin kuvataiteilijoiden käytössä, mutta enempää tietoa asiasta meillä ei ole. Jonkin aikaa talo kuitenkin ennätti olla tyhjillään, ennen kuin se muuttui Osuuskunta Väenvoiman ja Osma-tuoteperheen kodiksi. Ja niinpä nyt kaikki mitä meille väenvoimalaisina tapahtuu, tapahtuu Pispalassa.

Pispala on muuttunut, samassa tahdissa muun maailman kanssa. Myös meidän talo on muuttunut, vähemmän ulkoisesti kuin sisältä päin. Muutoksen suurudesta kertonee alla oleva kuva. Rouhennon lihakaupan posliinipossu vaihtui ristipistoin kirjotuksi possuksi, jonka viesti on: ”Ystäviä, ei ruokaa”.

Lähteet:

https://docplayer.fi/26095104-Lauri-viita-veljesi-oleonnellinen-ja-raitis-ala-pahalla-palkitse-palkitse-hyvalla-lauri-viita.html

https://mikroliitti.fi/Arkisto/Hameenkyro/Hameenkyro%20Tippavaara%20vanhan%20tien%20dokumentointi%202020%20nettilaatu.pdf

https://www.tampere.fi/liitteet/p/6FHMXpIjE/pispalaarvotliitetaulukko2.pdf – sivu 32

https://www.pispala.fi/pispalalainen/pdf/Pispalalainen_1_2012.pdf

https://www.pispala.fi/yhdistykset/musiikkiyhdistys/historiikki.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Avainsanat: