Siirry suoraan sisältöön
Etusivu / Blogi / Tuotteen tarina / Tuotteen tarina: Pyöreä laukku kierrätetystä farkusta

Tuotteen tarina: Pyöreä laukku kierrätetystä farkusta

Pyöreät laukut, joita kutsumme pillerilaukuiksi, oli ”pöytälaatikossa” ideointilistalla jo jonkin aikaa, kunnes idea otettiin toteutukseen. Sopiva hetki laukun valmistukseen tuli vastaan taannoisessa lisäkoulutuksessa, jossa yksi tutkinnon osa oli Tekstiilin ja muodin kiertotaloustuotteiden suunnittelu ja valmistaminen.

Suunnitelmani hyväksyttiin ja laukun valmistus alkoi. Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi kuinka paljon aikaa menee pelkästään uuden tuotteen suunnitteluun ja proton tekemiseen. Protoa tehdessä usein kokeillaan juttuja, puretaan, tehdään uudelleen ja sitten sen valmistuttua tehdään vielä muutoksia suunnitelmiin. Jossain tapauksissa pitää tehdä vielä toinenkin proto. Tämän laukun kohdalla esimerkiksi hihna todettiin toimimattomaksi (vaikkakin hienon näköiseksi!). Jatkossa käytimme pillerilaukkuihin valmista puuvillahihnaa.

Laukkuun käytetyt materiaalit

Valmistus alkaa tietenkin suunnittelulla. Lähestyn yleensä työn suunnittelua materiaali edellä ja halusin tehdä laukun mustasta kierrätysfarkusta. Nykyään valtaosa saatavilla olevasta materiaalifarkusta on ohutta stretchfarkkua, mikä on jatkokäyttöä varten huonompi vaihtoehto kuin vahva 100% puuvillafarkku. Siksi on tullut ostettua kirppiksiltä, kierrätyskeskuksista ja Nextiilistä mustaa elastaanitonta farkkua aina, kun sitä on järkevällä hinnalla tullut vastaan. Farkkua oli onneksi jo kertynyt tarpeeksi varastoon.

Mutta useita käyttö- ja pesukertoja läpikäynyt farkku ei tietenkään ole enää täysin mustaa vaan haalistunutta ja paikoin kulunuttakin. Ja mustaakin on monia eri sävyjä eikä eri farkuista leikattua kangasta saa yhdistettyä toisiinsa niin, että lopputulos olisi sitä mitä haetaan. Eli koska halusin laukusta täysin mustan, päätin värjätä farkut takaisin mustiksi. Vaikka värjäykseen käytetäänkin kemikaaleja, joiden ympäristöystävällisyydestä en ole hakenut tietoa, on se kuitenkin pienempi paha kuin ostaa uutta puuvillakangasta. Käytämme värjäykseen Semitone® värjäysvärejä, joita on saatavilla esimerkiksi täältä.

Päälliseen siis tulisi farkkua, joka on 100% puuvillaa. Valitsin sen verran vahvaa farkkua, että se ei tarvitse tukikangasta. Vuorikankaaksi valitsin ohuehkoa verhokangasta, joka on puuvilla-polyesterisekoitetta. Verhon oli joku vienyt kierrätykseen ensin kavennettuaan sitä, joten verhoksi siitä ei enää olisi ollut. Hihnan halusin tehdä farkusta ja halusin sen näyttävän vyöltä. Laukun kokoa mietimme osuuskunnan tiloissa yhtenä päivänä yhdessä ja päädyimme noin 20 cm kokoiseen laukkuun. Mietimme myös, että olisi hyvä, jos laukussa olisi tereet ja sisällä tasku. Myös ulkopuolelle tulisi vetoketjullinen tasku. Tere valmistettaisiin itse nyöristä ja tekonahkasta. Farkkukangas on liian paksua terenauhaksi.

Opintoja varten tehty tuotekuvaus sekä skannattu luonnos laukusta.

Tarvittavat kaavat

Kaavoja varten etsin sopivan kokoisen lautasen, jotta saan nopeasti ja helposti piirrettyä ympyrän. Kun ympyrä on piirretty, merkitään tasaisesti neljä hakkia ja mitataan ympärysmitta sivukappaleita varten. Laukku tehdään siis kuten kappatyyny tehtäisiin. Tai putkityyny. Samoilla kaavoilla leikataan sekä päällisen että vuorin palat ja taskun kaavat tehdään vielä erikseen. Saumanvarat kannattaa lisätä kaavoihin ja kappaleisiin merkitä hakit tarvittaviin kohtiin. Alla tekemäni kappalelista:

 • pyöreä kaava etu- ja takakappaletta varten, leikkaa 2 päällisestä, 3 vuorista
 • sisätasku, leikkaa 1 vuorista
 • pohja, leikkaa 1 päällisestä, 1 vuorista
 • vetoketjun sivukappale, 2 päällisestä, 2 vuorista
 • hihnan kiinnityskappaleet, leikkaa 1 päällisestä
 • vyölenkki, 1 päällinen

Kaavojen lisäksi leikataan hihnaa varten 10 cm leveät kaitaleet niin pitkinä kuin lahkeen pituus riittää. Tästä määräytyy olkahihnan soljen paikka ja hihnan maksimipituus. Tukikangasta tulee vyön toiselle sivulle eli 4 cm leveä kaitale.

Ensimmäisen laukun ompelujärjestys

Alla näyttötyötä varten kirjoitettu työjärjestys. Voitte käyttää sitä vapaasti omiin laukkuprojekteihinne ja samalla haluan tuoda ilmi sen kuinka monta työvaihetta laukun valmistuksessa on.

 • Kiinnitä tukikankaat vyökappaleiden toiselle sivulle.
 • Valmista laukun etuosan vetoketjutasku.
 • Valmista vuorin tasku.
 • Ompele vetoketju kappaosaan päällisen ja vuorin väliin. Tikkaa reunat.
 • Huolittele metallirenkaisiin tulevan hihnan kiinnityspalan reunat ja tikkaa reunat nurjalle. Leikkaa osa kahteen osaa ja pujota renkaisiin.
 • Aputikkaa kiinnityspalat renkaineen vetoketjulliseen kappaosaan ja yhdistä kappale pohjakappaleisiin. Tikkaa saumanvarat pohjaan päin.
 • Leikkaa tereä varten (keino)nahasta kaksi n. 75 cm pitkää ja 3 cm leveää kaitaletta sekä valmista vuorikankaasta saman verran 2,5 cm leveää vinonauhaa.
  • Ompele nahkakaitaleisiin nyöri eli valmista terenauha.
  • Ompele terenauhat ympyröihin käyttäen terepaininjalkaa
 • Yhdistä kappakappale ympyröihin eli etu- ja takakappaleisiin. Merkitse kappaleiden keskikohdat, jotta taskut tulevat varmasti suoraan. Siisti ja huolittele saumanvarat vinonauhalla.
 • Valmista vyölenkki leikkaamalla farkusta 4 cm x 9 cm pala.
 • Valmista hihnaksi vyö kahdesta kappaleesta. Yhteen päähän tulee terävä kulma ja muihin tasainen pää. Materiaalin paksuuden takia ompele ainoastaan päät nurjalta puolelta. Käännä vyö oikein päin ja silitä saumanvarat sisään. Kiinnitä samalla vyölenkin toinen pää vyöhön n. 10 cm kohdalle reunasta mitattuna. Tikkaa vyön reunat. Kiinnitä vyölenkin toinen pää tiheällä siksakilla.
  • Valmista napinläpi vyösolkea varten siihen päähän, johon vyölenkki kiinnitettiin. 2,5 cm pitkä läpi on sopiva. Näpinläpi alkaa 2,5 cm reunasta.
  • Pujota vyösolki. Silitä taite tarvittaessa, jotta solki asettuu hyvin. Tikkaa vyön pää. Ompele vahvistetusti useamman kerran, jotta ompeleesta tulee kestävä.
  • Merkitse renkaille paikat viistokulmaiseen vyön päähän: ensimmäinen 10 cm päähän reunasta ja seuraavat 4 cm välein. Aseta sirkkarenkaat.
  • Kiinnitä vyöt laukun metallirenkaisiin. Tarkasta ja viimeistele.
Ensimmäinen sarja pillerilaukkuja valmistunut

Hinnoittelu – Miksi tuote maksaa niin paljon?

Näyttötyötä varten laukun valmistuksesta piti tehdä lisäksi mm. taso- sekä poikkileikkauskuvat ja hinnoittelulaskelmat. Ensin arviot ja sitten toteutuneet. Tämän laukun materiaalikustannuksiin laskin menneen 1,83 €, johon ei ole laskettu tekstiiliväriä. Värjäysajalle ei myöskään ole laskettu hintaa. Värjäys tapahtui ompelijan omalla vapaa-ajalla ja omalla pesukoneella.

Se mistä kiertotaloustuotteiden hinta tulee, on työn osuus ja lopulliseen hintaan lisätään vielä 24 prosentin arvonlisävero. Käsityöläisten ongelmana onkin aina myyntihinnan kasvaminen liian korkeaksi. Olemme kuluttajina tottuneet saamaan vaatteita, asusteita ja laukkuja murto-osalla siitä hinnasta, millä pienyrityksessä tai -yrittäjänä toimiva valmistaja vastaavista joutuu pyytämään, jotta se olisi taloudellisesti millään lailla kannattavaa. Harvalla laukun valmistajalla on varaa ostaa valmistamaansa laukkua itse. Käsityöalan yrityksellä/yrittäjällä on yhtä lailla yrityskuluja kuin vaikkapa sähkärillä. Pieni yritys ei voi myydä tuotteitaan jatkuvasti alennushinnalla eikä kilpailla isojen toimijoiden kanssa. Myyntihinnasta jo melkein neljäsosa on veroa ja jostain pitää saada rahat vuokraa, sähköön, työtekijämaksuihin, vakuutuksiin… mitä näitä sivukuluja kaikkia nyt onkaan.

Jotta yksittäisen tuotteen valmistushinta pienenee, pienenkin toimijan kannattaa tehdä sarjoja, vaikkakin pieniä sellaisia. On myös karsittava niitä työvaiheita, joihin menee liikaa aikaa. Olkahihna on halvempaa ostaa metritavarana kuin valmistaa itse, vetoketjutasku tehdään mahdollisimman yksinkertaisesti jne. Silti aikaa kuluu sinne tänne eikä hinnoittelu koskaan helppoa ole. Varsinkin, jos tuotteita aiotaan saada jälleenmyyntiin paikassa, joka ottaa 30-50% omaa myyntiprovikkaansa. Ei siis mikään ihme, että harvat tuotteet valmistetaan Suomessa, kun muualla teettäminen on monikertaisesti halvempaa.

Osma pillerilaukut

Näyttötyön ja -laukun valmistuttua oli ensimmäinen tunne ehkä turhautuminen. Laukkuun olin kyllä tyytyväinen, mutta se turhautti ja lannisti, että laukun valmistukseen kului niin paljon aikaa sen tuotteistamista ajatellen. Vaikka seuraavien laukkujen valmistuminen olisi nopeampaa, on siinä silti monta työvaihetta. Aikaa ensimmäisen laukun valmistukseen kului enemmän myös siihen, että materiaalin vahvuudesta johtuvia ongelmia tuli vastaan ja piti keksiä uusia suunnitelmia saumarakenteihin, kun joistakin saumoista tuli vaan aivan liian paksuja. Ja kuten alussa kirjoitin, laukun hihna ei ollut toimiva siksi, että farkun lahkeen mitta määritti sen kuinka pitkät pätkät hihnoja saisi ja solki asettui sen takia huonolle kohdalle olkaa painamaan. HIhnan valmistukseen kului myös tietenkin aikaa.

Ensimmäinen erä myyntiin tulevista laukuista valmistettiin lahjoituksena saaduista farkuista, joista valittiin sopivimmat. Farkut valikoituvat niiden yksityiskohtien mukaan ja kuinka noita yksityiskohtia saa mukaan laukkuun. Vuorikankaaksi laukkuihin valittiin ohuen verhokankaan sijaan kestävä puuvillakangas, joka on tietenkin myös kierrätykseen laitettua. Osaan laukuista yhdistettiin tekonahkaa ja osaan tehtiin farkusta myös olkahihna, koska materiaalia oli riittävästi.

Toinen erä pillerilaukkuja tehtiinkin sitten samaisesta värjätystä mustasta laukusta, josta ensimmäinenkin laukku tehtiin ja on lähes samanlainen. Jokainen tehty laukku opettaa valmistajaansa ja seuraavat laukut on taas hieman nopeammin valmistettuja ja paranneltuja. Myyntihinnan määritteleminen on aina yhtä haastavaa. Tällä hetkellä laukut on hinnoiteltu sen hintatason mukaan, jota vastaavat Suomessa valmistetut laukut ovat. Hinta on 129€. Olisikin mukava kuulla mietteitä hinnasta ja millaisia ajatuksia tämä kirjoitus herätti ylipäätään? Mitä mieltä olet siitä, että me ostetaan vähemmän ja se mitä ostamme, olisi kalliimpaa ja kotimaista työtä? Suomessa valmistettu kiertotaloustuote ei ole pelkästään ekologisesti vaan myös taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpi valinta.

Laukut ovat saatavilla Osma-shopista

– Jatta Osk Väenvoiman ompelimolta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.