Siirry suoraan sisältöön
Etusivu / Blogi / Tuotteen tarina / Vyölaukut kierrätysmateriaaleista

Vyölaukut kierrätysmateriaaleista

  • tehnyt

Ajatus vyölaukun valmistuksesta kierrätysmateriaalista on kypsynyt kauan. Harrastajaompelijana valmistin vanhoista farkuista ja muista tekstiilijämistä erilaisia pussukoita, joita voi pitää vyöllä. Näihin yhdistin metallisia vetoketjuja ja huomasin mustan farkun ja metallivetoketjun yhdistelmän esteettisyyden. Se jäi silloin mieleeni ajatuksena, että voisiko tuollaisia pussukoita valmistaa myyntiin asti.

Ensimmäisen vyölaukun valmistus tuli eteeni ensimmäistä kertaa 2016 opiskellessani ompelijakisälliksi. Tuolloin valitsin vapaavalintaisen näyttötyön aiheeksi erikoistuotteiden valmistuksen. Tämä oli oltava asiakastyö ja tuolloin valmistin vyölaukun, jonka oli asiakkaan toiveiden mukaan oltava vettähylkivä ja tilava. Varsinaiseen vyölaukkuun ja protomalliin hankin päällisen kankaat Nextiilistä. Laukkuun käytettiin myös asiakkaan rikkinäistä sateenvarjoa taskun vuoriin. Vyölaukusta tuli hyvä, mutta malli ei kuitenkaan ollut mielestäni ihan täydellinen siihen, että sitä sellaisenaan haluaisin käyttää sarjatuotantoon. Valmistuksessa oli myös turhan monta työvaihetta, mikä nostaisi laukun myyntihintaa.

Näyttötyönä valmistettu vyölaukku vettähylkivästä materiaalista. Laukussa on kaksi taskua nepparikiinnityksellä.

Osuuskuntaan liittyessäni halusin alkaa valmistamaan vyölaukkuja kierrätysmateriaalista pienenä sarjana. Alkuperäinen ajatus oli tehdä vähän muunneltuja versioita näyttötyön laukusta vettähylkivästä kankaasta, mutta kierrätetty farkku kiinnosti kuitenkin materiaalina enemmän. Näin silmissäni mustasta farkusta valmistetun 80-luvun tyylin vyölaukun yhdistettynä metallivetoketjuun. Halusin myös käyttää poikkeavaa tapaa vetoketjun ompeluun ja jättää sen reunoja myöten näkyviin pikkutaskuun. Olen tehnyt näin jo aiemmin vyöpussukoita tehdessäni. Idea on noukittu teini-iässä käytetyistä bongade-housuista, joissa oli koristeena vetoketjuja kankaan päälle ommeltuna.

Kokeilujen myötä syntyi sopivan kokoinen ja mallinen laukku

Nykyinen vyölaukun malli on useamman protokokeilun jäljiltä muovautunut. Halusin laukun olevan kompaktin kokoinen, mutta sellainen, että sinne mahtuu puhelin ja lompakko. Pieneen laskostaskuun voi laittaa vaikka avaimet. Tuo pikkutasku on samantapainen kuin näyttötyön vyölaukun iso tasku. Vyön pituuksia on saatavana kahtena vaihtoehtona.

Yrityksemme haluaa suosia kotimaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettuja materiaaleja. Uusimpien vyölaukkujen vetoketjut ovat kotimaisia, Etelä-Savon Salama Oy:n valmistamia. Soljet, lukot ja muut tarvikkeet hankitaan paikallisesta ompelutarvikeliikkeestä; Ompelijanmaailmasta. Ja kuten jo on käynyt ilmi, kangas on pääasiassa kierrätettyä farkkukangasta, mutta osaan vyölaukuista on käytetty myös vanhoja verhoja tai ylijäämämateriaalia. Pidämme tärkeänä sitä, että vyölaukut ovat valmistettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Haluamme myös ensisijaisesti myydä laukut suoraan meiltä valmistajilta, jotta hinnan voi pitää kohtuullisena.

Jatta ompelimosta